Jak wykorzystać dary jesieni w Twojej kuchni? Poznaj przepisy na słodko

Jesień może nie jest ulubioną porą roku dla wielu osób, bo częściej niż ze złotą polską jesienią mamy do czynienie z pluchą i chlapą. Ale ta pora roku ma też swoje zalety, wszak natura jest o tej porze bardzo hojna. Grzyby, orzechy, warzywa – darów jesieni jest wiele. W dzisiejszym wpisie podpowiemy Wam, jak wykorzystać dary jesieni, ale na słodko.

Ciasto marchewkowe w smacznej odsłonie

Są miłośnicy ciasta marchewkowego, ale też zdecydowani przeciwnicy. Ale nawet Ci drudzy mogą zasmakować w tym wypieku. Otóż kluczem do sukcesu, a dokładnie smaku są wyjątkowo smaczne o tej porze marchwie. Zatem czas przejść już do przygotowania. W garnku gotujemy 3 obrane marchewki. Do wody, w której będą się gotować dodajecie łyżkę miodu i kilka łyżek soku z cytryny. Dzięki temu smak marchwi będzie jeszcze bardziej intensywny. Gdy marchewki są już miękkie, to blendujemy je na gładką masę. Dodajemy do niej 4 całej jajka, 4 łyżki miodu, pół szklanki soku z cytryny oraz 2,5 szklanki mąki pszennej i całość ubijamy przez 4 minuty na wysokich obrotach. Masę przekładamy do tortownicy, następnie pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest gotowe przekładamy je na talerz. Ale możecie wykorzystać też patery na ciasto. Dzięki nim można pokreślić jeszcze bardziej estetykę każdego wypieku.

Ciasto marchewkowe z kremem

Takie ciasto możecie szybko zmienić w smaczny tort. Wystarczy tylko przeciąć je tak, aby powstały dwa równe plastry. Czas przejść do przygotowania kremu. Tym razem wykorzystamy inne dary jesieni, a dokładnie orzechy włoskie. 20 dag orzechów mielimy na gładki pyłek. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z połowy litra mleka odlewamy 100 ml. Właśnie do 100 ml dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 1 mąki ziemniaczanej oraz opakowanie cukru waniliowego. Pozostałą część mleka gotujemy i gdy zacznie się gotować dodajemy masę z mąką. Mieszamy do czasu powstania gęstego budyniu. A na końcu dodajemy jeszcze pyłek orzechowy. Całość mieszamy i przekładamy takim kremem ciasto marchewkowe.

Smaczne, kaloryczne i obłędnie orzechowe

W naszej kolejnej propozycji wykorzystamy także orzechy, choć musicie się liczyć z tym, że ten wypiek jest bardzo kaloryczny. Ubijamy na sztywną pianę 5 białek, dodajemy do niej 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich. W drugiej misce ucieramy kostkę prawdziwego masła ze szklanką cukru. Obie masy mieszamy, a na końcu dodajemy jeszcze pół szklanki mąki. Pieczemy ciasto przez pół godziny w 180 stopniach. Gdy ciasto jest upieczone wyłączamy piekarnik, ale jeszcze go nie wyciągamy. Wykorzystamy teraz 5 żółtek, które ucieramy ze szklanką cukru pudru. Jeżeli masa jeszcze nie jest bardzo gęsta, to dodajemy jeszcze parę łyżek cukru. Wylewamy masę jajeczną na ciasto i trzymamy je w wyłączonym piekarniku przez 2 godziny, a potem umieszczamy ciasto w lodówce na godzinę. Smak tego orzechowca jest obłędny, a żółta skorupka na górze sprawi, że na jednym kawałku się nie skończy.

Królowa tej jesieni, czyli dynia w roli głównej

Celowo powiedzieliśmy Wam, że warto przygotować patery na ciasto, bo na jednym wypieku się nie skończy. Czas przejść do następnej propozycji. Na pewno królową tej jesieni jest dynia. Zatem czas przygotować dyniowe cisto. Kroimy pół kilograma obranej dyni w kostkę, następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem goździków. Dzięki temu aromat i smak wypieku będą jeszcze lepsze. Gdy dynia jest miękka wyciągamy ją z wody i blendujemy na gładką masę. Do ostudzonej masy dodajemy 4 jajka i całość mieszamy. W tym przepisie zamiast cukry użyjemy miód, a dokładnie 4 łyżki miodu wielokwiatowego. Ponownie całość mieszamy. Dodajemy jeszcze pół kostki rozpuszczonego masła oraz 2,5 szklanki mąki pszennej. Jeżeli masa jest bardzo płynna, to należy dodać jeszcze pół szklanki mąki pszennej. Ponownie całość mieszamy i gdy nie będzie już grudek, przekładamy na blachę pokrytą rzecz jasna papierem do wypieków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Gotowe ciasto możemy jeszcze polać rozpuszczoną surową czekoladą.

Gwarantujemy, że wszystkie przepisy są łatwe do przygotowania i nawet jeżeli nie macie doświadczenia w pieczeniu, to bez problemu sobie poradzicie. Efekt przerośnie Wasze oczekiwania.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij